„Palmový olej používaný Ferrerom je bezpečný, pretože pochádza z čerstvo vylisovaného ovocia a je spracovaný pod regulovanými teplotami,“ obhajuje zloženie Nutelly v reklamnom spote manažér nákupu Ferrera Vincenzo Tapella. Rovnaké posolstvo koncern šíril aj na celostránkových inzerátoch v novinách.

Výrobcovi začalo tiecť do topánok po tom, ako najväčší obchodný reťazec v Taliansku Coop stiahol minulý rok v máji z regálov 120 produktov pod svojimi privátnymi značkami, ktoré obsahovali palmový olej. Reťazec označil toto opatrenie za „preventívne".

Predchádzala mu správa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), v ktorej sa uvádza, že rafinovaním pri teplote nad 200 stupňov Celzia vznikajú v palmovom oleji potenciálne rakovinotvorné látky. Ide pritom o väčšie množstvá ako v prípade iných rastlinných olejov.

EFSA správu nedoplnila o odporúčanie, ktoré by malo spotrebiteľov vystríhať pred konzumáciou potravín s obsahom palmového oleja. Taliani to však uchopili po svojom a začali proti nemu protestovať.

Stop palmovému oleju!

Rozhodnutie reťazca Coop nasledovali ďalší, vrátane najväčšej farmárskej asociácie Coldiretti a online magazínu o jedle Il Fatto Alimentare. Ten vyzval všetky potravinárske spoločnosti, aby palmový olej prestali používať.

Svoju kritiku podložili aj katastrofálnymi ekologickými dopadmi na pralesy, ktoré spolu so zvieratami miznú pod plantážami palmy olejovej. Len v Indonézii takto v posledných desaťročiach zmizlo 15 miliónov hektárov dažďových pralesov.

Do bojkotu sa zapojila aj najväčšia talianska pekárenská spoločnosť Barilla, ktorá palmový olej vypustila z ingrediencií a svoj krok okamžite zúročila marketingovo. Na obaly produktov doplnila štítky s označením „palm oil-free" („bez palmového oleja").

Nahradenie oleja by Nutelle uškodilo

Taliansky koncern Ferrero, ktorý ročne spracuje 185-tisíc ton palmového oleja, sa rozhodol brániť. „Výroba Nutelly bez palmového oleja by znamenala vytvorenie podradnej verzie originálneho produktu, bol by to krok späť,“ poznamenal pre agentúru Reuters V. Tapella z Ferrera. Výrobca tvrdí, že palmový olej je súčasťou Nutelly už od čias jej vzniku, ktorý sa datuje do 60. rokov minulého storočia.

Koncern sa okrem toho v minulosti verejne zaviazal, že bude používať palmový olej z udržateľných zdrojov. Podľa prieskumu organizácie Greenpeace Ferrero spolu s Nestlé ako jediné spoločnosti dokázali preukázať, že dodávatelia, od ktorých odoberajú palmový olej, dodržiavajú zásady ochrany tropického lesa.

Ferrero bráni palmový olej v Nutelle, Taliani sa proti nemu vzbúrili

Zdroj: Lenka Sameková

Palmový olej má široké uplatnenie v rôznych druhoch výrobkov nielen kvôli jeho vlastnostiam, ale aj cene. Ide totiž o najlacnejší rastlinný olej. Kým jedna tona palmového oleja stojí 800 dolárov, slnečnicový vychádza o 45 dolárov drahšie a cena repkového sa pohybuje okolo 920 dolárov.

Pokiaľ by ho Ferrero nahradilo niektorou z uvedených alternatív, vyšlo by ho to ročne o 8 až 22 miliónov dolárov drahšie, vypočítala agentúra Reuters. Koncern však trvá na tom, že používanie palmového oleja je otázkou kvality a nie nákladov. Olej má zabezpečovať hladkú textúru nátierky a predlžovať jej trvanlivosť. Iné náhrady, ako napríklad slnečnicový olej, by zmenili jej kvalitu.

Ferrero tvrdí, že pri spracovaní oleja používa teploty tesne pod 200 stupňov Celzia a veľmi nízky tlak k minimalizovaniu tvorby rakovinotvorných látok. Takýto proces trvá dlhšie a je o 20 percent drahší ako rafinovanie pri vysokej teplote, podotkol pre agentúru Reuters.

Bojkot tropického oleja podľa neho výrazne nezasiahol tržby v Taliansku. Tie mali za posledné 4 mesiace v roku 2016 (od spustenia kampane) vzrásť o 4 percentá. Celosvetovo mu za minulý rok tržby narástli o 5 až 6 percent, uviedlo Ferrero.

Viete koľko cukru sa ukrýva v pohári s Nutellou?