Podľa nemeckého Spolkového úradu životného prostredia (Umweltbundesamt ) je možné jednu kilowatthodinu (kWh) spotrebovať na vyžehlenie 15 košieľ, uvarenie 70 šálok kávy, sedemhodinové pozeranie televízie, dva dni neprerušovanej prevádzky 300-litrovej chladničky alebo jedno pranie v automatickej bubnovej práčke.
Mýtus 1: Elektrospotrebiče sú najväčšími požieračmi energie v domácnosti
Až 75 percent účtov domácností za energie môže tvoriť vykurovanie. No podľa Štatistického úradu SR elektrinou kúria iba tri percentá obyvateľov Slovenska. Znížením izbovej teploty o jeden stupeň sa dá ušetriť oveľa viac ako obmedzovaním prevádzky elektrospotrebičov. Druhou energeticky najnáročnejšou činnosťou je ohrev vody na umývanie.
Mýtus 2: Umývanie riadu ručne je výhodnejšie ako v umývačke
Ručné umývanie riadu (pri pustenej vode) je v priemere o 30 percent drahšie ako jeho umytie v umývačke. Tá dokáže usporiť nielen energiu, ale aj vodu a čas. Netreba zabúdať na základnú podmienku, a to umývačku dostatočne naplniť riadom. Inak jej využitím na účte za energie neušetríte.
Mýtus 3: Sušenie prádla na balkóne je úspornejšie ako v sušičke
Sušenie prádla na terase alebo lodžii by bolo výhodnejším riešením iba v prípade, ak by sa v roku nestriedali aj zimné mesiace s chladným počasím. Počas nich totiž dochádza k veľkým únikom energie z vykúrených miestností. Otváranie dverí na balkóne pri manipulácii s prádlom má za následok veľké straty tepla. Kto je lenivý zatvárať za sebou dvere, tomu môže úsporná sušička využívaná v chladných mesiacoch paradoxne ušetriť.
Ideálnym miestom na umiestnenie sušičky sú otvorené priestory alebo miestnosti, v ktorých je možné počas prevádzky, kedy produkuje veľké množstvo tepla, otvoriť dvere. Kondenzačnou sušičkou s tepelným čerpadlom sa dá ušetriť viac energie ako používaním klasickej, aj keď je o niečo drahšia. Ak si však vynesením prádla na terasu počas mrazivého počasia plníte cyklus poctivých krátkych vetraní domácnosti, potom vám sušička žiadnu úsporu neprinesie.
Mýtus 4: Vyťahovanie elektrospotrebičov zo zásuvky nemá zmysel
Podľa nariadenia EÚ z roku 2013 nesmú elektrické spotrebiče v pohotovostnom alebo stand-by režime odoberať vyšší výkon ako 1 watt. To sa však netýka starých spotrebičov, ktoré zvyčajne odoberajú 2-3 watty.
Podľa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry dokážu bežné domáce spotrebiče (TV, prehrávač, notebook, PC s príslušenstvom, mini hi-fi veža, mikrovlnná rúra, satelitná súprava, nabíjačka) v celodennom pohotovostnom režime spotrebovať ročne 500 až 700 kWh, čo pri priemernej cene elektriny 0,16 €/kWh predstavuje 80 až 112 € za rok, čiže nemalý peniaz. Preto sa odporúča používať predlžovacie káble s viacerými zásuvkami a hlavným vypínačom, pomocou ktorého je možné všetky pripojené spotrebiče naraz vypnúť.
Mýtus 5: Uvarenie vody na elektrickom sporáku je lacnejšie ako v rýchlovarnej kanvici
Presne naopak, uvarenie vody v rýchlovarnej kanvici je úspornejšie ako jej zohriatie na elektrickom sporáku. Proces ohrevu v kanvici je kratší a nevyžaduje si na rozdiel od sporáka energiu na zohriatie hrncov. Podľa údajov projektu ISEES podporovaného z programu EÚ Inteligentná energia sa prevarením litra vody v rýchlovarnej kanvici spotrebuje približne 0,1 kWh elektrickej energie. Pri varení vody na sporáku je spotreba asi dvakrát väčšia. Samozrejme, existujú prípady (napríklad uvarenie vajíčok), ktoré sa bez zohriatia vody na sporáku nezaobídu.
Mýtus 6: Predhrievať rúru je potrebné pred každým pečením
Návody na prípravu jedál uvedené na obaloch produktov aj recepty často predpisujú predhriatie rúry na určité množstvo stupňov aj v prípadoch, keď to nie je nevyhnutné. Vo všeobecnosti platí, že predhriatie rúry je potrebné iba pri príprave jedál zo špeciálneho cesta. Pár minút pred dopečením sa odporúča rúru vypnúť a využiť tak zvyšok tepla bez míňania energie.
Mýtus 7: Plná chladnička spotrebuje viac elektriny ako prázdna
Väčšinu elektrickej energie spotrebujú chladiace zariadenia vtedy, keď sú čerstvo naplnené potravinami. V porovnaní s prázdnymi chladničkami však spotrebujú plné chladničky na ochladenie novovložených potravín menej energie. Plná chladnička má aj inú výhodu: pri jej otvorení dochádza k menším stratám energie. Množstvo uložených potravín zabráni masívnej výmene vzduchu a to nevedie k potrebe vyrovnania jej vnútornej teploty po zatvorení.
Mýtus 8: Pri krátkom varení netreba pokrievku
Aj napriek tomu, že čas potrebný na varenie je krátky, pokrievka by na hrnci nikdy nemala chýbať. Takýmto spôsobom sa dá ušetriť až polovica energie. Čím viac pary z hrnca uniká, tým je spotreba vyššia. K prehreškom patrí aj zdvíhanie pokrievky s cieľom skontrolovať stav vareného jedla. Tomu sa dá predísť kúpou priehľadných sklenených pokrievok, ktoré v obchodoch dostať so špeciálnou úpravou umožňujúcou prechod pary bez toho, aby ste ich pri varení zdvíhali.
Mýtus 9: Vyššia teplota pri praní je zárukou čistoty
Na vypratie prádla v automatickej práčke nie sú potrebné vysoké teploty vody. Bežne znečistené oblečenie zvládnu vyprať pri teplotách 30 až 40 stupňov Celzia. Dôsledným využívaním najnižšej možnej teploty sa podľa nemeckého internetového portálu Energietarife dá ušetriť až 50 percent energie potrebnej na pranie. Moderné pracie prostriedky dokážu odstraňovať škvrny vďaka obsahu enzýmov, ktoré rozkladajú tuky a bielkoviny. Teplejšia voda im vôbec nepomôže.