Názov „čokoládová" môže vzbudzovať dojem, že výrobca pridal do zmrzliny čokoládu. V skutočnosti sa môže takýmto označením pýšiť každý mrazený krém, ktorý obsahuje minimálne 3 percentá kakaového prášku. Prítomnosť čokolády v ňom predpisy nevyžadujú.
Ešte nižší limit platí pre zmrzlinu s nálepkou „kakaová“. Výrobcom je tolerované, ak do nej zamiešajú aspoň 1,5 percenta kakaa.
Čo sa skrýva vo vaničkách
V čokoládových zmrzlinách z obchodov je kakaový prášok zastúpený v skromných množstvách, ktoré nie sú príliš vzdialené od povinnej minimálnej hranice. Magazín dTest nameral vo väčšine výrobkov 4- až 6-percentný podiel kakaa.
Našiel dokonca aj taký produkt, ktorý sa nezmestil ani do 3-percentného limitu. Iba 2,7 percenta kakaa zistilo laboratórium v Čokoládovej torte z Lidla, ktorá si z testu odniesla najhoršiu známku. Minimálnu hranicu preliezla až po započítaní neistoty merania.
Paradoxné je, že v tom istom reťazci objavil dTest aj zmrzlinu s najväčším podielom kakaového prášku. „Najvyššiu hodnotu 10,1 percenta kakaa predviedol výrobok Noblissima Chocolat Noir predávaný pod privátnou značkou Lidla Gelatelli,“ uviedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Zdroj: dTest
O kvalite zmrzliny tiež rozhoduje množstvo a druh použitého tuku, čo pocítite nielen na peňaženke, ale aj chuti. Najvyššie nároky kladú predpisy na smotanové zmrzliny, ktoré musia obsahovať aspoň 8 percent mliečneho tuku.
O niečo zhovievavejšie sú k mliečnym mrazeným krémom - výrobcovia sa nesmú dostať pod 2,5 percenta mliečneho tuku a 6-percentnú hranicu beztukovej mliečnej sušiny.
Posledné miesto v kvalitatívnom rebríčku patrí zmrzlinám s rastinnými tukmi. Na ne kladú predpisy iba jedinú požiadavku, a to minimálny 5-percentný podiel rastlinných tukov.
„Titul najtučnejšej a najsmotanovejšej zmrzliny si odniesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z reťazca Marks & Spencer. Laboratórium v nej zistilo celkovú tučnosť 25,6 gramu na 100 gramov, pričom 23 gramov z toho predstavoval mliečny tuk,“ uviedla H. Hoffmannová.
Správna zmrzlina sa topí pomaly
Magazín podrobil zmrzliny aj takzvanému meltdown testu, v ktorom zisťoval, ako rýchlo sa mrazené krémy topia a odkvapkávajú cez sito. „Správna zmrzlina by sa mala topiť pomaly, aby si svoju podobu zachovala aj pri dlhšom pobyte v miske či pohári. Pre výrobcov je to jedna z najdôležitejších charakteristík a súvisí so štruktúrou mrazeného krému, ktorý si môžeme predstaviť ako zmrznutú penu tvorenú tukom, cukrom, bielkovinami, ľadovými kryštálmi a vzduchovými bublinkami. To, že sa zmrzlina po rozmrznutí topí a kvapká, znamená, že sa pôvodná pena rozpadá a mení na tekutinu,“ vysvetlila šéfredaktorka.
Za najstabilnejšiu označil dTest už spomínanú zmrzlinu z Marks & Spencer. Formu si dokázala udržať celých 45 minút. Naopak najrýchlejšie sa roztiekla Čerstvá čokoládová zmrzlina Fruitisimo. Za trištvrte hodiny z nej ubudlo 80,7 percent objemu.
Zmrzlinoví čokošampióni
V rámci senzorického testu odborníci posudzovali, či konzistencia zmrzlín je hladká, bez veľkých dutiniek a väčších ľadových kryštálikov. Zmrzliny zbierali známky aj za intenzitu smotanovej a kakaovej chuti, príjemnosť vône a celkový dojem. Za víťaza senzorického testu zvolili zmrzlinu Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Zdroj: itesco.sk
Celkové prvenstvo však patrí inému produktu, a to najkakaovejšej zmrzline Noblissima Chocolat Noir pod privátnou značkou Lidla Gelatelli. V silnej konkurencii čokoládových zmrzlín porazila také značky ako je Alnatura či Häagen-Dazs. K víťaznému titulu jej pomohla aj priaznivá cena.
Nepríjemnou správou je, že za ňou musíte merať cestu do Česka. V ponuke slovenskej siete totiž zmrzlinu nenájdete. „Sorta Chocolat Noir sa v našom sortimente nenachádza,“ potvrdil hovorca reťazca Tomáš Bezák.
Aké druhy zmrzlín nájdete v obchodoch?
Mrazené krémy s tukom | |
Minimálny podiel tuku | |
Mliečne | 2,5% mliečneho (nesmie obsahovať rastlinný) |
Smotanované | 8 % mliečneho (nesmie obsahovať rastlinný) |
S rastlinným tukom | 5 % rastlinného |
Prameň: požiadavky stanovené Potravinovým kódexom SR |
Ovocné mrazené krémy | |
Minimálny podiel ovocnej zložky | |
Sorbety | 25 % (v prípade citrusov a exotického ovocia 15 %) |
Ovocné | 15 % (v prípade citrusov a exotického ovocia 10 %) |
Vodové | nemusia obsahovať ovocnú zložku |
Prameň: požiadavky stanovené Potravinovým kódexom SR |