• Ako správne zaúčtovať stravné lístky v priebehu účtovného obdobia a lístky, ktoré zostali na konci roka nespotrebované?

Stav a pohyb stravných lístkov (SL) nakúpených od cudzích stravovacích zariadení sa účtuje na účte 213 – Ceniny v priebehu účtovného obdobia nasledovne:

Ak Vám ostali ešte nakúpené a nespotrebované stravné lístky k 31. 12. 2003, bude ich hodnota tvoriť zostatok - konečný stav účtu 213 – Ceniny, ktorý prenesiete uzávierkovými operáciami do počiatočného stavu nového účtovného obdobia. Účet 213 – Ceniny podlieha tiež inventarizácii.

Stravné lístky a zákon o daniach z príjmov

Daňovými výdavkami v súlade s § 24 ods. 2 písm. i) bod 4 zákona č. 366/1999 Z.z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov a od 1.1.2004 v súlade s § 19 ods. 2 písm. c) bod 4 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov, sú výdavky (náklady) vynaložené na príspevky na stravovanie zamestnancov poskytované za podmienok ustanovených v Zákonníku práce.

Účtovanie stravných lístkov
MD D
1. nákup SL od stravovacieho zariadenia (dodavateľská fa) 213 321, 211
2. predaj SL zamestnancom (interný doklad)
a) 55% hodnoty SL hradené z nákladov zamestnávateľa 527 213
b) príspevok na stravovanie zo sociálenho fondu 441 213
3. hodnota SL hradená zamestnancom
a) v hotovosti do pokladne (pokladničný doklad) 211 213
b) zrážkou zo mzdy (interný doklad) 331 213
Prípadné dobrovoľné plnenia zamestnávateľa:
4. Časť SL hradená z nákladov zamestnávateľa nad zákonom stanovený limit (nad 55 % z ceny hlavného jedla) 528 213
5. Príspevok na stravovanie z fondov tvorených zo zisku 427 213

Podľa § 152 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom v priebehu pracovnej zmeny stravovanie, pričom za pracovnú zmenu sa považuje výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Zamestnávateľ zabezpečuje toto stravovanie podávaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja v súlade s podmienkami stanovenými v Zákonníku práce.

Zamestnávateľ má povinnosť prispievať na stravovanie vo výške 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách.

Podmienkou preukaznosti zúčtovania zákonom stanovenej výšky príspevku na stravné lístky (55% z hodnoty hlavného jedla) do daňových výdavkov spoločnosti je predaj stravných lístkov zamestnancom, preto podkladom pre zúčtovanie interného dokladu je súpis zamestnancov kde je uvedený presný počet predaných stravných lístkov jednotlivým zamestnancom s ich podpisom, ktorý preukazuje osobné prevzatie stravných lístkov.

V prípade, ak úhradu stravných lístkov od zamestnancov vykonávate zrážkou zo mzdy, je potrebné priložiť k mzdovému listu písomný súhlas zamestnanca so zrážkou zo mzdy.

Autorka je členkou Slovenskej komory daňových poradcov, lic. č. 474/96.