Ako informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, úroveň konzumácie ovocia a zeleniny sa medzi členskými štátmi značne líši. Tieto informácie pochádzajúce zo správy Európskeho prieskumu zdravia boli vydané štatistickým úradom Európskej únie, Eurostatom, pri príležitosti Svetového dňa výživy, ktorý je 16. októbra.

Slovensko sa nachádza pod priemerom EÚ. Aspoň päť porcií ovocia alebo zeleniny denne v roku 2014 zjedlo 10,8 percenta ľudí. Jednu až štyri porcie zjedlo 42,6 percenta a zeleninu a ovocie denne vôbec nekonzumuje 46,3 percenta Slovákov.

V EÚ nejedlo denne zeleninu a ovocie 34,4 percenta, jednu až štyri porcie zjedlo 51,4 percenta Európanov a päť a viac porcií 14,1 percenta. Päť a viac porcií ovocia a zeleniny v roku 2014 najviac konzumovali ľudia v Spojenom kráľovstve, Dánsku a Holandsku, najmenej v Rumunsku, Bulharsku a Chorvátsku. 

Ako ďalej informovala I. Ludviková, zdá sa, že denná konzumácia ovocia a zeleniny je ovplyvnená aj úrovňou dosiahnutého vzdelania s tým, že čím je úroveň dosiahnutého vzdelania vyššia, tým je väčší podiel populácie dodržiavajúcej pravidlo „päť za deň“.

V roku 2014 bolo vo všetkých členských štátoch EÚ percento populácie konzumujúcej aspoň päť porcií ovocia alebo zeleniny denne vyššie u viac vzdelaných osôb než u menej vzdelaných. Celkovo v EÚ 18,8 percenta viac vzdelaných ľudí vo veku 15  a viac rokov skonzumovalo aspoň päť porcií ovocia alebo zeleniny denne, zatiaľ čo u menej vzdelanej populácie to bolo 12,1 percenta.