Do chladničky určite nepatria banány. Toto ovocie má tendenciu dozrievať dosť rýchlo. Pobytom v chladničke iba urýchlite hnitie. Preto banány radšej nechajte dozrievať voľne mimo chladničky.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Pixabay / Wounds_and_Cracks / cc

Inak dopadnú ako v našom experimente, počas ktorého boli niekoľko dní v chladničke.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Banány nevydržali v chladnom prostredí ani pár dní Zdroj: Zuzana Mi

Avokádo chutí najlepšie, keď je krásne mäkké. To docielite uskladnením mimo chladných miest. Rovnako tak urobte aj s mangom alebo citrusovým ovocím. Na dozrievanie potrebujú izbovú teplotu.

Zdroj: Zuzana Mi

S jablkami je to trošku ťažšie. Pri uskladnení mimo chladničky vydržia čerstvé jeden až dva týždne. Ak neplánujete v krátkej dobe skonzumovať všetky jablká, časť z nich odložte do chladu. Jablká totiž obsahujú látky, vďaka ktorým urýchľujú dozrievanie ovocia a zeleniny vo svojej blízkosti.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Pixabay / OanaNegru / cc

Ak chcete mať sladké a dozreté paradajky, uskladnite ich pri izbovej teplote. V chladničke sa zastaví proces zrenia, zmení sa ich textúra a z paradajok sa stanú tvrdé a kyslé guličky.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Pixabay / Bru-nO / cc

Povrch šalátovej uhorky sa pobytom v chladničke znehodnocuje, vo vnútri je vodnatejšia a rýchlejšie mäkne. Platí to napríklad aj o cuketách, baklažánoch a tekviciach. Stačí im suché nie príliš teplé miesto a vydržia naozaj dlho.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Zuzana Mi

Zemiaky uskladňujeme najlepšie na suchom, chladnom a tmavom mieste. V chladničke sa škrob, ktorý obsahujú, premení rýchlejšie na cukor a zemiak začne tmavnúť a je vodnatý. Platí to aj pre sladké zemiaky - batáty.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Pixabay / congerdesign / cc

Cibuľa rovnako potrebuje predovšetkým suché chladnejšie prostredie. V opačnom prípade môže zvnútra začaž klíčiť alebo v horšom prípade v dôsledku veľkej vlhkosti v chladničke aj hniť. To isté platí aj pre skladovanie cesnaku.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Pixabay / Regenwolke0 / cc

Koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen či repa by sa mali vyhnúť uskladneniu v chladničke veľkým oblúkom. Strata karoténu a zbytočné klíčenie ako dôsledok pobytu v nej môžu túto zeleninu znehodnotiť.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Pixabay / alondav / cc

Okrem spomínaného ovocia a zeleniny nie je dobré skladovať v chladničke ani kávu, olej, rôzne druhy neotvorených omáčok, arašidové maslo, konzervy s rybami alebo cereálne lupienky, ktoré stratia svoju chrumkavosť.

Pochutiny, ako napríklad rôzne dochucovadlá, horčica, kečup, ale aj sladké sirupy v podobe agáve a javorového sirupu, vydržia aj v špajze.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Zuzana Mi

Med v chladničke zmení hustotu a doslova scukornatie.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Porovnanie rovnakého druhu medu, ktorý bol niekoľko dní v chladničke s medom, ktorý bol v špajze Zdroj: Zuzana Mi

Rovnako zmenil svoju hustotu v chladničke aj olivový olej. 

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Zuzana Mi

Ani alkohol nepotrebuje mať svoje stále miesto v chladničke. Úplne postačí, ak pred príchodom návštevy vložíte fľašku na pár minút či na hodinku do chladničky a necháte ju tam dobre vychladiť. Reč je hlavne o tvrdom alkohole. S načatým vínom takéto experimenty nerobte.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Zuzana Mi

V chladničke zbytočne zaberajú priestor aj rôzne druhy konzerv, zaváranín alebo neotvorené balenia mlieka, džúsov a sladkých sirupov. Okrem toho, že nutne nepotrebujú byť chladené, ušetria kopec miesta v chladničke potravinám, ktoré naopak chladenie vyžadujú.

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Zuzana Mi

Týmto potravinám škodí pobyt v chladničke

Zdroj: Zuzana Mi