Do chladničky určite nepatria banány. Toto ovocie má tendenciu dozrievať dosť rýchlo. Pobytom v chladničke iba urýchlite hnitie. Preto banány radšej nechajte dozrievať voľne mimo chladničky.
Zdroj: Pixabay / Wounds_and_Cracks / cc
Inak dopadnú ako v našom experimente, počas ktorého boli niekoľko dní v chladničke.
Banány nevydržali v chladnom prostredí ani pár dní Zdroj: Zuzana Mi
Avokádo chutí najlepšie, keď je krásne mäkké. To docielite uskladnením mimo chladných miest. Rovnako tak urobte aj s mangom alebo citrusovým ovocím. Na dozrievanie potrebujú izbovú teplotu.
Zdroj: Zuzana Mi
S jablkami je to trošku ťažšie. Pri uskladnení mimo chladničky vydržia čerstvé jeden až dva týždne. Ak neplánujete v krátkej dobe skonzumovať všetky jablká, časť z nich odložte do chladu. Jablká totiž obsahujú látky, vďaka ktorým urýchľujú dozrievanie ovocia a zeleniny vo svojej blízkosti.
Zdroj: Pixabay / OanaNegru / cc
Ak chcete mať sladké a dozreté paradajky, uskladnite ich pri izbovej teplote. V chladničke sa zastaví proces zrenia, zmení sa ich textúra a z paradajok sa stanú tvrdé a kyslé guličky.
Zdroj: Pixabay / Bru-nO / cc
Povrch šalátovej uhorky sa pobytom v chladničke znehodnocuje, vo vnútri je vodnatejšia a rýchlejšie mäkne. Platí to napríklad aj o cuketách, baklažánoch a tekviciach. Stačí im suché nie príliš teplé miesto a vydržia naozaj dlho.
Zdroj: Zuzana Mi
Zemiaky uskladňujeme najlepšie na suchom, chladnom a tmavom mieste. V chladničke sa škrob, ktorý obsahujú, premení rýchlejšie na cukor a zemiak začne tmavnúť a je vodnatý. Platí to aj pre sladké zemiaky - batáty.
Zdroj: Pixabay / congerdesign / cc
Cibuľa rovnako potrebuje predovšetkým suché chladnejšie prostredie. V opačnom prípade môže zvnútra začaž klíčiť alebo v horšom prípade v dôsledku veľkej vlhkosti v chladničke aj hniť. To isté platí aj pre skladovanie cesnaku.
Zdroj: Pixabay / Regenwolke0 / cc
Koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen či repa by sa mali vyhnúť uskladneniu v chladničke veľkým oblúkom. Strata karoténu a zbytočné klíčenie ako dôsledok pobytu v nej môžu túto zeleninu znehodnotiť.
Zdroj: Pixabay / alondav / cc
Okrem spomínaného ovocia a zeleniny nie je dobré skladovať v chladničke ani kávu, olej, rôzne druhy neotvorených omáčok, arašidové maslo, konzervy s rybami alebo cereálne lupienky, ktoré stratia svoju chrumkavosť.
Pochutiny, ako napríklad rôzne dochucovadlá, horčica, kečup, ale aj sladké sirupy v podobe agáve a javorového sirupu, vydržia aj v špajze.
Zdroj: Zuzana Mi
Med v chladničke zmení hustotu a doslova scukornatie.
Porovnanie rovnakého druhu medu, ktorý bol niekoľko dní v chladničke s medom, ktorý bol v špajze Zdroj: Zuzana Mi
Rovnako zmenil svoju hustotu v chladničke aj olivový olej.
Zdroj: Zuzana Mi
Ani alkohol nepotrebuje mať svoje stále miesto v chladničke. Úplne postačí, ak pred príchodom návštevy vložíte fľašku na pár minút či na hodinku do chladničky a necháte ju tam dobre vychladiť. Reč je hlavne o tvrdom alkohole. S načatým vínom takéto experimenty nerobte.
Zdroj: Zuzana Mi
V chladničke zbytočne zaberajú priestor aj rôzne druhy konzerv, zaváranín alebo neotvorené balenia mlieka, džúsov a sladkých sirupov. Okrem toho, že nutne nepotrebujú byť chladené, ušetria kopec miesta v chladničke potravinám, ktoré naopak chladenie vyžadujú.
Zdroj: Zuzana Mi
Zdroj: Zuzana Mi