Militantné hnutie Taliban získalo v utorok kontrolu nad hlavným hraničným priechodom medzi Afganistanom a Tadžikistanom, uviedol predstaviteľ afganskej miestnej vlády a príslušník armády.

Ako píše agentúra AFP, niektorí členova bezpečnostných zložiek pred Talibanom ušli cez hranice do Tadžikistanu.

Člen provinčnej rady v Kundúze uviedol, že militanti „dobyli prístav (v meste) Šerchan Bandar, ako aj samotné mesto a všetky hraničné stanovištia".

JB 17 Kábul - Príslušníci afganských bezpečnostných síl skúmajú miesto bombového útoku v Kábule 16. decembra 2020. Pri útoku v afganskej metropole Kábul utrpelo zranenia niekoľko desiatok ľudí. FOTO TASR/AP

Afghan security personnel inspect the site of a bombing attack in Kabul, Afghanistan, Wednesday, Dec. 16, 2020. A bombing attack on Wednesday in the Afghan capital of Kabul wounded a few people, Ferdaws Faramarz, a spokesman for the Kabul police chief said. (AP Photo/Rahmat Gul)
Neprehliadnite

Hrozba terorizmu v konfliktných oblastiach počas pandémie narastá, vyhlásilo OSN

„Boli sme nútení opustiť všetky stanovištia... niektorí naši vojaci prešli cez hranice do Tadžikistanu," povedal pre AFP nemenovaný príslušník armády.

Tento doteraz najväčší vojenský úspech Talibanu od 1. mája, keď Spojené štáty začali z tejto ázijskej krajiny sťahovať svoje vojská, potvrdil pre AFP aj jeho hovorca Zabihulláh Mudžáhid.

„Naši mudžahedíni majú úplnú kontrolu nad mestom Šerchan Bandar a nad všetkými hraničnými priechodmi s Tadžikistanom v (provincii) Kundúz, povedal Mudžáhid.

Súčasťou priechodu v meste Šerchan Bandar je aj hraničný most cez rieku Piandž, do ktorého investoval Washington 37 miliónov dolárov. Prezidenti Afganistanu a Tadžikistanu ho slávnostne otvorili v roku 2007.