Do Českej republiky sa už síce pozvoľna vracajú návštevníci z okolitých štátov, ale majetnejší turisti zo vzdialenejších destinácií dorazia najskôr až na jeseň. Uviedla to česká centrála pre cestovný ruch CzechTourism, podľa ktorej ,,rozjazd" cestovného ruchu a reštaurácií v krajine brzdia obavy z jesenného návratu blokád a skutočnosť, že nedodržiavanie hygienických pravidiel pripravilo Česko o povesť bezpečnej destinácie. Uviedol to internetový portál iDNES.cz.

Otvorenie reštaurácií neprinieslo taký záujem o služby v pohostinstve, ako prevádzkovatelia gastronomických zariadení po mesiacoch ich zatvorenia očakávali. Podľa Ľuboša Kastnera, zástupcu gastronomických zariadení v Asociácii malých a stredných podnikov, tomuto odvetviu uškodilo označovanie reštaurácií za rizikové pre prenos nového koronavírusu. Kastner sa domnieva, že väčšina reštaurácií pravidlá dodržiava a len 5 až 7 percent podnikov sa nimi neriadi a predstavujú tak rizikovejšie prostredia, čo si vyžiadalo prísnejšie pravidlá.

,,Reštaurácie sú z princípu prevádzky, kde sa nenosia rúška ani respirátory," zdôvodnil prísnejší prístup ku gastrofirmám epidemiológ Rastislav Maďar. Podľa prezidenta českého Zväzu obchodu a cestovného ruchu Tomáša Prouzu sa cestovný ruch a gastronómia budú spamätávať z pandémie ešte niekoľko mesiacov. Prispel k tomu aj fakt, že Česko prišlo v priebehu pandémie o povesť bezpečnej destinácie. ,,Nikdy sa o nás v Nemecku nepísalo tak škaredo, ako za uplynulého pol roka. Bude potrebná veľká kampaň, aby sa to zmenilo," skonštatoval Prouza.

Turisti na zájazde
Neprehliadnite

Cestovné kancelárie majú za sebou najzložitejší rok existencie

Niektoré turistické destinácie v Česku však už hlásia návrat prvých návštevníkov z Nemecka a okolitých krajín. Nedostatkom zahraničných turistov trpia najmä veľké mestá, čo sa odráža aj na obsadenosti hotelov a penziónov. Kým v Prahe sú ubytovacie kapacity plné len na 20 percent, v Orlických horách je už aktuálne obsadená každá druhá hotelová posteľ.

Riaditeľ CzechTourism Jan Herget očakáva, že veľkou vzpruhou pre cestovný ruch v Česku bude začiatok júla, keď sa budú môcť ľudia preukazovať európskymi certifikátmi, tzv. COVID pasmi. K zvýšeniu pocitu bezpečia, a teda aj väčšiemu návratu ľudí do reštaurácií a hotelov, by podľa ministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka mala zase prispieť certifikácia bezpečných prevádzok a reštaurácií. Tým firmám, ktoré preukážu, že berú epidemiologické opatrenia vážne a získajú príslušný certifikát, by potom nehrozilo uzavretie v prípade, že by sa bezpečnostná situácia na jeseň opäť zhoršila.