Spoločnosť Facebook oznámila, že na svojich platformách znemožní jednotlivcom a médiám z Austrálie zdielať spravodajský obsah, pokiaľ bude schválený konkrétny návrh zákona, ktorý pripravuje austrálska vláda. Cieľom opatrenia je mimo iného prinútiť technologické firmy, aby platili vydavateľom správ za zobrazovanie ich materiálov. Podľa agentúry Reuters je záležitosť bedlivo sledovaná po celom svete, pretože návrh predstavuje dosiaľ najväčšiu hrozbu pre spôsob, akým americkí technologickí giganti vo svojich službách nakladajú so spravodajstvom.

Ide aj o Google

Austrálska novela by sa okrem Facebooku dotkla tiež spoločnosti Google, zoznam firiem by sa prípadne mohol ďalej rozrastať. Jej schválenie by predovšetkým ukotvilo právo austrálskych médií jednotlivo alebo kolektívne vyjednávať s platformami o poplatkách za používanie ich obsahu. Pokiaľ by sa strany neboli schopné dohodnúť, vstupoval by do hry arbitrážny orgán, ktorý by rozhodol, čia ponuka je rozumnejšia.

Návrh vychádza z analýzy australského úradu na ochranu spotrebiteľov a hospodárskej súťaže (ACCC) a pred predložením australskému parlamentu sa ešte môže zmeniť. ACCC podľa Facebooku pri práci na opatrení ignoroval dôležité fakty a nebral ohľad na obojstranne výhodný vzťah medzi sociálnymi sieťami a vydavateľmi správ.

Neochotne, ale predsa...

"Za predpokladu, že tento návrh vstúpi do platnosti, neochotne prestaneme umožňovať vydavateľom a ľuďom v Austrálii zdielať lokálne i mezinárodné správy na Facebooku a Instagramu," uviedol na firemnom blogu regionálny riaditeľ Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland Will Easton.