S mimoriadnou daňou pre slovenského prepravcu zemného plynu, spoločnosť Eustream, nesúhlasí ani samotný minister hospodárstva Karel Hirman. Podľa ministra, neuvážené rozhodnutie o dodatočnom zdanení spoločnosti Eustream môže fatálne postihnúť finančnú situáciu spoločnosti, ale i značne ohroziť prepravu plynu cez Slovensko.

„Ako minister hospodárstva a profesionálny energetik musím v súvislosti s dnešným hlasovaním o štátnom rozpočte upozorniť poslankyne a poslancov Národnej rady, že rozhodnutie o zavedení mimoriadnej dane pre operátora našej tranzitnej plynovodnej siete – spoločnosť Eustream – nie je štandardným opatrením mimoriadneho zdanenia energetických podnikov, aké sa v súčasnosti uplatňujú v Európskej únii,“ uviedol Hirman.

Zásadné podľa ministra je, že mimoriadna daň sa plánuje uvaliť na spoločnosť, ktorá neprofituje zo súčasného enormného nárastu cien energií. „Naopak, je veľmi negatívne a výrazne postihnutá aktuálnou energetickou krízou pre vojnu Ruska proti Ukrajine a následkom rozhodnutia Moskvy zámerne jednostranne radikálne znížiť dodávku plynu do Európskej únie, vrátane Slovenskej republiky. Preto takéto neuvážené rozhodnutie o dodatočnom zdanení spoločnosti Eustream nielenže môže fatálne postihnúť finančnú situáciu spoločnosti, ale následne značne i ohroziť prepravu plynu cez Slovensko,“ uzavrel Hirman.

Ďalšie dôležité správy

Ivánka pri Nitre: Kompresorová stanica Eustream

Vonkajšie potrubia kompresorovej stanice Eustream slúžiace na prepravu plynu. Ivánka pri Nitre, 16. december 2010. Foto: SITA/Martin Havran
Neprehliadnite

Eustream odmieta navrhovanú daň z potrubia, obáva sa možnej straty