L. Bašternák musel úradníkov presviedčať, pretože pri viacerých jeho projektoch vznikali rôzne nezrovnalosti. Ako napríklad pri luxusnom projekte Bonaparte, v ktorom si od roku 2012 prenajíma byt staronový premiér Robert Fico a kde si jeden z prvých bytov kúpil v decembri 2011 aj Ján Počiatek. Kolaudácia Bonaparte prebiehala so zádrheľmi. Kolaudačné konanie bolo načas prerušené, pretože stavba sa oproti pôvodným nákresom o niečo zväčšila a upravoval sa aj účel použitia priestorov.

S úradníkmi sa L. Bašternák dostal viackrát do styku aj v súvislosti so stavbou svojej vily v ďalšej lukratívnej časti Bratislavy – pod Slavínom. Ako vyplýva z materiálu magistrátu zo septembra 2011, odpredaj mestského pozemku s veľkosťou 10 m2 označili úradníci za „prípad hodný osobitného zreteľa“.

Investorovi ich mesto ponúklo za cenu 479 eur za meter štvorcový. Či to je málo alebo veľa, je komplikované posúdiť. Lokalita je síce atraktívna, no malý cíp pozemku sa nedá na nič lukratívne použiť. Magistrát v odôvodnení uviedol, že pozemok je „obklopený nehnuteľnosťami vo vlastníctve fyzických osôb, a preto nemá v súčasnosti hlavné mesto možnosť efektívne ho využívať.“

Ako predkladateľ návrhu je podpísaný Viktor Stromček, vtedajší riaditeľ magistrátu, v súčasnosti štátny tajomník na ministerstve dopravy. Tomu šéfuje J. Počiatek, ktorý od L. Bašternáka ako developera okrem bytu v Bonaparte podľa týždenníka Plus 7 dní získal v septembri 2012 jednu z dvoch chát na Donovaloch.

Treba dodať, že označenie „prípad hodný osobitného zreteľa“ používajú úradníci magistrátu pri predaji mestských pozemkov súkromníkom hojne. Osobitne zreteľne sa tak nesprávali len voči L. Bašternákovi. Aj keď s týmto developerom riešili veci častejšie ako s inými staviteľmi.

V roku 2010 napríklad zas L. Bašternák získal od mestskej časti dodatočné povolenie pre zmenu stavby pred dokončením. Práve táto novostavba rastie na pozemkoch, ktoré susedili s pozemkom „hodným osobitného zreteľa“. Pôvodne niesla stavba názov Vila Katarína, v súčasnosti je už evidovaná ako Vila na Slavíne.

V rozhodnutí mestskej časti predpokladaný termín ukončenia stavby uvedený nebol. A hotová nebola ešte ani v roku 2012. Týždenník Plus 7 dní si zašpekuloval, že za meškaním stavebných prác mohli byť úrady, ktoré preverovali podnety od susedov. „Slavín je chránená oblasť. Zastavanosť môže byť dvadsať percent pozemku a musí byť zachovaných sedemdesiat percent zelene. On zabetónoval kompletne celý pozemok. To nie je môj osobný problém, ale porušovanie verejného záujmu,“ citoval vtedy týždenník Milana Kňažka, developerovho suseda.

L. Bašternák opakovane na otázky TRENDU ohľadom kontaktov na J. Počiatka, ako aj k medializovanému prípadu daňovej vratky pre jeho spoločnosť BL-202 nereagoval.

Viac o obnovení preverovania dvojmiliónovej vratky DPH pre firmu Ladislava Bašternáka ako aj jeho realitnom prepojení na Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka prinesie najnovší TREND, ktorý bude v predaji od 24. marca.