Čína uvalí na americké spoločnosti podieľajúce sa na predaji zbraní Taiwanu sankcie. Tie sa tak dotknú aj firiem Raytheon a Lockheed Martin, ako aj zbrojárskej divízie výrobcu lietadiel Boeing. Peking tak reagoval na dohodu USA o predaji zbraňových systémov Taiwanu. Ako v pondelok informoval hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien, sankcie sa dotknú firiem Raytheon, Lockheed Martin a Boeing Defence. O aké sankcie by malo ísť, hovorca nespresnil.

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo koncom minulého týždňa predaj troch systémov zbraní Taiwanu v hodnote 1,8 miliardy USD. Čína dohodu ostro odsúdila, keďže Taiwan považuje za súčasť svojho územia. Podľa agentúry Reuters Peking takto uvalil sankcie na americké spoločnosti vrátane Lockheed Martin za predaj zbraní Taiwanu aj v minulosti, aj keď ani v tomto prípade nie je jasné, akú formu mali.

Ilustračná foto (Airbus A380)
Neprehliadnite

Miliardové straty či jedno predané lietadlo. Ako zvládajú krízu giganti Boeing a Airbus?

Hovorca Boeingu na informácie z Číny reagoval, že Boeing dlhodobo spolupracuje s čínskym leteckým sektorom a táto spolupráca je dlhodobo vzájomne výhodná. Ako dodal, Boeing plánuje v tejto spolupráci pokračovať. Lockheed Martin sa k informáciám o sankciách nevyjadril.