Aj napriek ráznemu odporu nakoniec v Európskom parlamente prešla smernica o energetickej hospodárnosti (EPBD). Stanovuje prísnejšie pravidlá pre novostavby a prikáže členským štátom aj väčšiu mieru renovácií existujúcich budov.

Cieľom je podstatné zníženie emisií skleníkových plynov a spotreby energie v európskom stavebnom sektore. Budovy v Európe sú totiž spotrebúvajú 40 percent energie a vytvárajú 36 percent emisií. V súčasnosti sú tri zo štyroch budov energeticky neefektívne.

Podľa novej smernice budú musieť byť všetky nové budovy od roku 2028 bezemisné, vybavené napríklad solárnymi technológiami. Termín pre obývané budovy prevádzkované alebo vlastnené verejnými orgánmi je ešte skorší – rok 2026. Ostatné obytné budovy budú musieť prejsť veľkou rekonštrukciou do roku 2032. Do roku 2050 má byť celý stavebný sektor takmer úplne bez emisií.

Zákon, o ktorom sa hlasovalo v utorok 14. marca, teraz prechádza do fázy rokovania medzi Radou EÚ, parlamentom a komisiou s cieľom dosiahnuť konečný text.

Európsky parlament bude následne o zmenách rokovať s členskými štátmi. Najväčšími odporcami smernice sú Taliani a Poliaci, ktorí majú najviac zastaralý fond nehnuteľností. „Budeme proti ako vláda, ale predovšetkým ako Taliani,“ povedal ešte pred hlasovaním v pléne taliansky minister infraštruktúry Matteo Salvini. Talianske národné stavebné združenie ANCE odhaduje, že opatrenia EÚ ich môžu v nasledujúcich desiatich rokov stáť 400 miliárd eur.

Miliardy bude treba aj nám

Realizácia smernice prinesie aj na Slovensku povinnosť investícií do obnovy budov v rozsahu niekoľkých miliárd eur a potrebu navýšenia kapacít v stavebníctve, povedal prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik. Viacerí oponenti smernice podľa neho tvrdia, že schválené termíny sú nereálne.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa