43-ročný pacient z okresu Banská Bystrica ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky - ťažobu na žalúdku a nevoľnosť.
Nadránom už mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem do Rooseveltovej nemocnice. Tam ho hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov.
Neprehliadni novší článok:
Pacientov stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú jednotku intenzívnej starostlivosti internej kliniky a podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.
Lekári podozrievali cícerovú nátierku
Ochorenie s typickým klinickým obrazom botulizmu bolo spočiatku spájané s cícerovou nátierkou, ktorú pacient skonzumoval. Výsledky laboratórnej analýzy, ktoré na svojej internetovej stránke uverejnil výrobca cícerovej nátierky, podozrenia z nakazenia sa výrobkom nepotvrdzujú.
„Prítomnosť baktérie nebola potvrdená ako vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia, odkiaľ sa údajne cícerová pomazánka dostala k postihnutému pacientovi, tak ani z kontrolnej šarže vo výrobe Alfa Bio. Potvrdzujú to výsledky uskutočnené na podnet RVPS ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva B. Bystrica. Podozrenie bolo detekované v použitých obaloch odobraných z odpadkového koša v rodine pacienta po viac ako 24 hodinách od konzumácie," informuje Alfa Bio.
Výrobca nátierky pochybenie od začiatku odmietal a poukazoval na to, že dotknutá osoba v ten istý deň zjedla aj huby a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií. „V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo," skonštatoval výkonný riaditeľ spoločnosti Juraj Lunter.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sk_SK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
// ]]>
Aktualizované: Analýza nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v neotvorených výrobkoch Alfa Bio....
Posted by Alfa Bio on 19. august 2015
Čo je to botulizmus?
Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Vyvoláva ťažkú, život ohrozujúcu otravu jedlom.
Baktéria clostridium botulinum je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, vode, na koreňovej a inej zelenine. Nachádza sa aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos baktérií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, skladovaní či príprave jedla. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.
Zdroj: SITA, Lunter.com