Rublové účty pre platby za ruský plyn si v finančnom ústave Gazprombank otvorilo ďalších desať európskych odberateľov, celkom ich už je 20. Ďalších 14 klientov požiadalo o doklady potrebné na otvorenie účtu. S odkazom na svoj zdroj o tom informovala agentúra Bloomberg.

Splnenie podmienok

Európski odberatelia už týždne skúmajú, ako splniť nariadenie ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby za odber ruského plynu od apríla platili v rubľoch, a neporušiť pritom sankcie Európskej únie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu.

Podľa nového mechanizmu si klienti musia otvoriť v Gazprombank dva účty – jeden v zahraničnej mene a jeden v rubľoch. Peniaze za plyn zložia v zahraničnej mene na prvý účet. Gazprombank potom tieto peniaze v mene klienta prevedie na ruble a uloží na jeho rubľový účet v Rusku. Z toho potom zaplatia plynárenské spoločnosti Gazprom za dodávky plynu.

Termín na zaplatenie

Poľsko a Bulharsko tento spôsob platenia odmietli. Gazprom im preto koncom apríla dodávky zastavil.

Koncom tohto mesiaca vyprší termín na zaplatenie aprílových dodávok pre popredných západoeurópskych odberateľov. Rusko sa tak snaží reagovať na obavy EÚ, že platobný mechanizmus môže porušovať sankcie. Podľa zdroja blízkeho Gazpromu súčasné podmienky znamenajú, že transakcia je fakticky dokončená, keď kupujúci zloží peniaze v Gazprombank v zahraničnej mene. Následný prepočet na ruble je automatický a nezapája sa do neho centrálna banka, proti ktorej krajiny EÚ zaviedli sankcie.

Porušenie sankcií

EÚ zatiaľ neuviedla, či má stále obavy z porušenia sankcií pri tomto spôsobe platenia. Taliansky premiér Mario Draghi v stredu vyhlásil, že firmy budú môcť platiť za plyn v rubľoch bez toho, aby porušili obmedzenia. Väčšina dovozcov ruského plynu si už podľa neho otvorila rubľové účty a popredný nemecký dovozca plynu už v rubľoch platil. Nemecko je rovnako ako Taliansko významným odberateľom ruského plynu.

Zdroj agentúry Bloomberg dodal, že počet odberateľov, ktorí zaplatili v rubľoch, zostáva na štyroch. To je rovnaký počet ako na konci apríla. Tento mesiac sa ale uskutočnia platby od ďalších odberateľov.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke Centrálny areál podzemného zásobníka zemného plynu Gajary.
Neprehliadnite

Krajiny Bulharsko a Grécko plánujú spoločné nákupy plynu