Najväčší tuzemský cukrovar Považský cukor z Trenčianskej Teplej začína ťažiť z reštrukturalizačných zmien vo vnútri materského koncernu Nordzucker. Tými nadnárodný hráč reagoval na reformu cukorného poriadku v Európskej únii. Kvôli reforme, ktorá obmedzila nadprodukciu cukru v členských krajinách, Nordzucker mimo iného zavrel všetky cukrovarnícke prevádzky v susednom Maďarsku združené pod skupinou Mátra Cukor. A práve slovenský Považský cukor teraz preberá zásobovanie maďarského trhu.

Slovenský cukrovar zásoboval doteraz najmä domáci trh, no teraz začne veľké objemy cukru dovážať od sesterských cukrovarov a z neho bude vyrábať finálne výrobky pre maďarský trh. „Ročne na maďarskom trhu umiestnime okolo 80-tisíc ton cukru,“ hovorí generálny riaditeľ firmy Ivan Kardoš. Pôjde zhruba o rovnaký objem, ako podnik vyrobí zo slovenskej repy pre tuzemský trh.

Štart zásobovania južného suseda sa v podniku premietne do nových investícií. Už tento rok kúpi Považský cukor nové linky na balenie práškového cukru za zhruba pol milióna eur.

Investície do výroby finálnych výrobkov pre cudzie trhy sa prevzatím zásobovania maďarského trhu nekončia. Do rozšírenia výroby malých hygienických balení cukru pre kaviarne a reštaurácie zainvestuje cukroval približne 400-tisíc eur. „Materská spoločnosť sa rozhodla, že tento produkt sa bude centrálne pre všetky jej trhy vyrábať už iba na Považí,“ dodáva I. Kardoš.

Viac o nečakane negatívnych dopadoch reformy na európsky biznis s cukrom si prečítajte v Téme týždňa v najnovšom vydaní TRENDU č. 31.

Tlačený TREND na webe, kniha ako darček a ďalšie: Desať dôvodov, prečo si predplatiť časopis TREND.

Foto na titulke - Maňo Štrauch