Autorkou nápadu je Isabel Hoffmanová, ktorú k tomu inšpirovala jej dcéra. Po tom, čo jej diagnostikovali viacero potravinových alergií, si I. Hoffmannová uvedomila, aké je ťažké vyhýbať sa alergénom, keďže výrobcovia potravín v USA nemajú povinnosť uvádzať celé zloženie produktov. 

I. Hoffmannovej chýbal na trhu produkt, ktorý by dokázal rýchlo zanalyzovať potraviny. Predstavovala si to ako malé zariadenie, ktoré po namierení na potravinu dokáže povedať jej zloženie.

"Znie to ako zo Star Treku. Nemyslím, že sa to dá v súčasnosti zrealizovať," bola reakcia jej známeho, keď mu povedala o svojom nápade. To ešte netušil, že onedlho bude jej obchodným partnerom a zároveň spoluautorom zariadenia TellSpec, ktoré sa v poslednom čase teší záujmu technologických médií. 

"TellSpec je vhodný pre ľudí, ktorí majú alergiu napríklad na sóju alebo orechy – môžu si overiť, či alergény skutočne nie sú v potravinách," uviedla I. Hoffmannová pre magazín Mashable.

"Taktiež je vhodný pre diabetikov, keďže TellSpec vie povedať, koľko kalórií obsahuje jedlo, ako aj koľko tuku, sodíka alebo cukru je v danom jedle. Neskôr bude mať TellSpec aj kameru, takže skener bude vedieť množstvo a vedieť presne povedať, že ste zjedli 67 gramov sacharidov a 16 gramov tukov v danom jedle.“

TellSpec funguje na princípe spektrofotometrie. Skener vyšle k analyzovanej vzorke laserový lúč a zachytí odrazené svetlo. Viaceré chemické zlúčeniny odrážajú svetlo s rôznou vlnovou dĺžkou, vďaka čomu sa dá určiť zloženie. Analýzu vykonáva algoritmus na serveroch firmy TellSpec, kde sa každý sken automaticky odošle. Výsledok analýzy sa do niekoľkých sekúnd objaví na displeji smartfónu. 

„Stravujeme sa tak zle preto, že nemáme informácie. Nemáme čas zisťovať ich,“ povedala I. Hoffmannová pre Mashable. „Keď TellSpec povie: našli sme tartrazín vo vašom jedle, je to žlté potravinárske farbivo zakázané v Číne a niektorých európskych krajinách, budete sa čudovať 'Čo robí žlté farbivo v mojich kukuričných čipsoch?' Je tam na to, aby boli čipsy žlté a vyzerali krajšie. Ale myslím si, že naše zdravie je dôležitejšie než to.“

Podľa redaktora magazínu FastCompany, ktorému I. Hoffmannová predviedla TellSpec na výstave CES, prototyp zatiaľ nie je taký štíhly ako vo videu a momentálne ešte nedokáže zachytiť všetky alergény.

I. Hoffmannová verí, že TellSpec môže zlepšiť zdravie ľudí všade na svete. "To, čo chýba v oblasti big data, sú informácie o potravinách - informácie o tom, kde sú vo svete potraviny, akí ľudia ich jedia, ako na nich vplývajú a ako súvisia s istými chorobami. Snažíme sa vytvoriť odtlačok každého jedla, ktorý potom môžeme spojiť s ďalšími informáciami – napríklad so symptómami, ktoré osoba mala po konzumácii istého jedla – čo zlepší diagnostiku a liečbu každého jednotlivca."

Firma plánovala získať 100-tisíc dolárov crowdfundingovou kampaňou na stránke Indiegogo, no vďaka veľkému záujmu sa jej podarilo získať takmer štvornásobok. Prototypy stoja od 150 do 250 dolárov a mali by byť k dispozícii na testovanie v auguste. Do predaja by sa skenery mali dostať na konci roka 2014. Podľa magazínu FastCompany firma okrem crowdsourcingovej kampane získala investíciu 1 milión dolárov.